Заједничка борба против насиља над женама

У Врању је на Међународни дан борбе против насиља над женама одржана прва годишња конференција Локалне мреже и институција Врања за превенцију, сузбијања насиља у породици и помоћ жртвама.

Конференцији је, поред представника свих институција које учествују у систему борбе, присуствовао и министар Александар Вулин који је након скупа упутио поруку свим учесницима јавног живота да, ако се у медијима буду понашали насилнички и прибегавали насиљу, могу очекивати да ће Центар за социјални рад закуцати на њихова врата и тражити разјашњење.

Центар за социјални рад Београда већ је саслушао 3 врло позната медијска пара о којима се нешто говорило, а некада и директно пред камерама показало насиље у породици. Сви до једног су насиље негирали, као да га никада није било – рекао је Вулин.

Министар је замолио и медије да или не преносе “ријалитије где туку једни друге” или да их пренесу баш такве какви јесу јер морају бити свесни да је такво понашање недопустиво.

Он је рекао да се бележи повећање броја пријављеног не само физичког, већ и психичког насиља.

2011. године имали 2.688 пријава за психичко насиље, 2015. године пријављено је чак 5.611 случајева – рекао је Вулин.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић оценио је да Град Врање пружа логистичку и финансијску подршку Локалној мрежи.

Уз један партнерски однос са осталим институцијама интензивно радимо на превентивном деловању против насиља над женама. Захваљујући средствима ресорног министарства, Сигурна кућа има стручни тим који ради са женама које су претрпеле насиље – истакао је градоначелник Миленковић.

Сузана Антић Ристић испред СОС телефона, је отварајући скуп похвалила сарадњу институција у циљу заједничке борбе против насиља где једнаку улогу имају судови, тужилаштва, Центар за социјални рад, полиција …

На скупу се разговарало о новим законским решењима у области превенције и спречавања породичног и партнерског насилја и о значају успостављања и развоју локалних социјалних услуга у области породичног насиља.

One thought on “Заједничка борба против насиља над женама

  • 31. октобар 2017. at 15:23
    Permalink

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.