Без инцидената у Центру за социјални рад у Врању у ближој прошлости

У скорије време није било инцидената током реализације виђања малолетне деце и родитеља у просторијама Центра за социјални рад (ЦСР) у Врању, каже се у одговорима директорке Драган Арсић на питања портала Инфо Врањске.

„У нашем ЦСР реализују се лични односи између малолетне деце и родитеља са којим деца не живе, искључиво на основу одлуке суда и на начин на који је то прецизирано у одлуци суда.

Таква одлука доноси се када се процени да постоји ризик по физичку или емоционалну безбедност деце“, каже се у одговору директорке ЦСР.

У инцидентним ситуацијама, када се процени да је понашање корисника угрожавајуће по децу, жену, остале кориснике или запослене, додаје директорка, без одлагања се позива полиција, која потом спроводи радње из своје надлежности.

„С циљем повећења безбедности корисника и запослених у ЦСР Врање, реализују се активности Полицијске управе Врање које се састоје у томе да службеници полиције буду физички присутни у свим ситуацијама које су процењене као ризичне: реализовање личних односа деце и родитеља који је починио насиље у породици (или је пријављен), преузимање и враћање малолетне деце након реализовања личних контакта са родитељем који је починио насиље у породици (или је пријављен), обављање разговора са починиоцима насиља или теренске посете за које се процењује да могу бити ризичне, као и у свим осталим ситуацијама које могу бити угрожавајуће“, наводи Арсићка.

Ниједан центар за социјални рад у Србији нема професионално обезбеђење, додаје се у одговорима, иако су инциденти у овим установама веома чести.

Центри имају само такозвано техничко обезбеђење, које обавља надзор и води рачуна о реду, али оно није обучено да савлада насилника.

„Ради адекватне заштите жртава насиља у породици неопходна је, интензивна и континуирана сарадња између свих надлежних институција и јединствена процена ризика, али и строжа казнена политика према починиоцима, чиме би се послала јасна порука да се за насиље у породици сносе озбиљне законске последице“, сматра Арсићка.

Центру за социјални рад у Врању пријављен је 261 случај насиља у породици и злостављања, односно занемаривања деце, а укупно је било 388 жртава насиља у породици.

У периоду јануар – јун 2017. године, евидентирано је 80 пријава насиља у породици.

Укупан број жртава насиља свих старосних групација је 139, а од тога 91 дете.

Подсећања ради, М.Н. (43) пре две седмице у Београду ножем је убио бившу супругу Мају Дј. (38) и свог четворогодишњег сина испред Центра за социјални рад у београдском насељу Раковица.

Док су покушавали да спасу жену и дете, повређена су и три службеника Центра.

Стравичан злочин догодио се само недељу дана након што је супруг убио Олгу Ловрић (39) испред за Центра за социјални рад у Новом Београду.